Crno vino je alkoholno piće napravljeno od fermentiranog grožđa, obično s kožicom koja je ostala tijekom fermentacije, kako bi se izvukli spojevi boje i okusa. Boja može varirati od svijetle do tamne, ovisno o sorti grožđa, sadržaju alkohola i drugim čimbenicima. Neke od popularnih vrsta crnog vina su Cabernet Sauvignon,Pinot Noir, Merlot i Syrah, a od hrvatskih Plavac mali, Dingač... Crveno vino često se povezuje s dobrobitima za zdravlje poput smanjenja rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka, no treba ga konzumirati umjereno, jer pretjerana konzumacija može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje.
Francuzi jednu stvar sigurno čine dobro, piju vino uz svako jelo.
Odličan omjer cijene i kvalitete. Najbolji na sobnoj temperaturi uz jela od tamnog mesa, divljač, pečenja, zrele sireve ,prženu/mariniranu plavu ribu te brodet. Matuško Postup je vrhunsko ,suho vino podrijetlom iz ograničenih vinograda plavca malog.