Crno vino je alkoholno piće napravljeno od fermentiranog grožđa, obično s kožicom koja je ostala tijekom fermentacije, kako bi se izvukli spojevi boje i okusa. Boja može varirati od svijetle do tamne, ovisno o sorti grožđa, sadržaju alkohola i drugim čimbenicima. Neke od popularnih vrsta crnog vina su Cabernet Sauvignon,Pinot Noir, Merlot i Syrah, a od hrvatskih Plavac mali, Dingač... Crveno vino često se povezuje s dobrobitima za zdravlje poput smanjenja rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka, no treba ga konzumirati umjereno, jer pretjerana konzumacija može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje.
Francuzi jednu stvar sigurno čine dobro, piju vino uz svako jelo.
Sorta: Refošk 100% Preporučena temperatura posluživa-nja je 14 – 16 °C. Odlično slaže uz sušena mesa, tvrde sireve, ali i uz jela od tjestenine s crvenim umacima. Sljubljuje se izvrsno s mesom s roštilja, biftekom, istarskim pršutom i divljači i ostalim istarskim tradicionalnim delicijama.
Sorta: Cabernet sauvignon 70% i Teran 30% - Vrhunsko crno vino - Hrvatska, Istra - Sljubljuje se uz jaka jela na bazi mesa, a prija i uz pizzu i tjesteninu te razna pečenja i mesa sa žara.