Rum se proizvodi u većini svjetskih regija gdje se uzgaja šećerna trska. Piće gusara i pomoraca, rum je postao jedno od najvažnijih pića, pogotovo u kolonijama Amerike. Većina rumova se dijeli na svijetle i tamne. Svijetli rum je najprikladniji za miješanje u koktelima i mješovitim pićima. Tamni rum je kvalitetniji i finiji.
Rum se proizvodi fermentacijom i destilacijom nusproizvoda šećerne trske, a zatim odležavanjem dobivenog žestokog pića u hrastovim bačvama.
Postoji nekoliko vrsta ruma, svijetli rum, zlatni rum, tamni rum i začinjeni rum. Vrstu ruma određuju čimbenici kao što su duljina odležavanja i vrsta bačve koja se koristi za odležavanje.
Rum ima bogatu povijest, s ranom proizvodnjom na Karibima u 17. stoljeću. Postao je važna trgovačka roba, a rum se između ostalog trgovao za robove.
Popularan je sastojak koktela, kao što su Mojito, Piña Colada, Rum Punch...
Rum ima slatki, glatki profil okusa, s notama karamele, vanilije i tropskog voća.
Važno je napomenuti da rum, kao i sva alkoholna pića, treba konzumirati umjereno kako bi se izbjegli negativni učinci na zdravlje.
Bacardi Gran Reserva 10 je mješavina nekoliko rumova, od kojih je najmlađi star najmanje 10 godina. - Posebnost ovog ruma je da se prije punjenja u boce filtrira kroz drveni ugljen. Filtracija daje rumu dugu i prije svega meku završnicu. Alkohol: 40,00 % Vol.
Pod nadimkom "Dead Man's Fingers", ovaj rum je izvorno stvoren u Rum & Crab Shacku u St. Ives u Cornwallu i postao je kultni favorit među vjernim obožavateljima. Mješavina karipskog ruma i začina temelji se na kornvolskim delicijama poput kolača od šafrana ili začinjenog voća. Može se piti samostalno ili u miješanim pićima. Srebrni pobjednik Svjetskog natjecanja alkoholnih pića u San Franciscu 2019. Brončani pobjednik World Rum Awards 2018.