Barrique je, prije svega, francuska riječ za bačvu manjih dimenzija, a u svijetu je to pojam vezan za bačvu, zapremine oko 225 litara. Manja bačva, jednostavno znači, da manja količina vina dolazi u kontakt s više zraka, koji prolazi kroz letvice, pa vino brže i bolje dozrijeva.
Barrique je i postupka zrenja vina i naziv za vino koje je tim postupkom proizvedeno.
Bačve za barrique vina su standardizirane, a dimenzije bordoškom barriqueu (225 + 2 l) utvrdila je 1858. godine Trgovinska komora Bordeauxa. Taj tip bačava točno je određen dužinom, širinom i povijenošću dužica, te brojem obruča. Za usporedbu, obične bačve su dosta veće, a i sami postupak izrade "obične" i bariqque bačve je različit. Drvo za običnu bačvu vina savija se vodenom parom, dok se drvo za barrique bačvu dobiva otvorenim plamenom, koji sagorijeva drvo s unutrašnje strane. Upravo to sagorijevanje drva kasnije utječe na sami okus vina, pa što je paljenje jače to je i utjecaj na vino jači.
Najbolje je ocjenjeno srednje paljenje (medium toast), jer dolazi do najboljih rezultata i oslobađanja najboljih aroma.
Arome koje vinu može dati barrique bačva kreću su:
začinskih (cimet, klinčići, anis, kokos, indijski oraščić),
dimnih (pečeno meso, slanina, prženi šećer),
aroma sjemenki (lješnjak, orah, badem),
prženih (kava, bućine sjemenke, suncokret, kokice, slani štapići, prženi šećer),
kremastih (vanilija, mlijeko, maslac, krema od lješnjaka) i
slatkih (smeđi šećer, punč, čokolada, karamela, med).
Zavirite u našu ponudu crnih vina i pronađite svoju barrique bocu.