Whiskey (whisky) su žestice na bazi zrna žitarica i vjeruje se da su najstariji oblik destiliranih pića, nekad poznatih i kao "voda života" ili "aqua vite".
Whiskey (whisky) je vrsta destiliranog alkoholnog pića napravljenog žitarica, obično ječma, kukuruza, raži ili pšenice. Destilira se i odležava u drvenim bačvama, što doprinosi njenom izrazitom okusu i boji. Postoje više vrsta viskija:
Scotch: proizveden u Škotskoj i odležao najmanje tri godine.
Bourbon: proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama i odležao najmanje dvije godine, uglavnom napravljen od kukuruza.
Irski: proizveden u Irskoj i obično je svjetliji od škotskog.
Japanski: pod utjecajem škotskog i irskog viskija, japanski viski postaje sve popularniji posljednjih godina. U viskiju se često uživa kao čistom piću, ali se može koristiti i kao baza za koktele. Kao i sva alkoholna pića, treba ga konzumirati umjereno.
Prodaja alkoholnih pića je zabranjena osobama mlađim od 18 godina. Kupnjom proizvoda iz asortimana alkoholnih pića potvrđujete da ste stariji od 18 godina i dužni ste na upit prodavača dostaviti dokument kojim dokazujete svoju punoljetnost.
Susret velikiana: zahvaljujući ist Cognac bačvi, Johnnie Walker Blue Label XORDINAIRE je ekskluzivni susret Blueove ikonske dubine karaktera i XO Cognac glatkih, slatkih voćnih okusa, koji kulminiraju u izvanrednom luksuznom viskiju. Johnnie Walker Blue Label XOrdinaire izrađen do savršenog glatkoće: Kuran u malim serijama od strane Master Blender dr. Emme Walker i njezinog tima stručnjaka za proizvodnju viskija, ova ručno izrađena mješavina je dovršena u bivšim francuskim XO bačvama konjaka za izvanredno gladak i sladak okus.
Jura The Bay Whisky dozrijeva 12 godina u bačvama od američkog bijelog hrasta. Završetak se odvija u bačvama od šerija Pedro Ximénez - tu su se prije čuvala vina od šerija. Poklon kutija prikazuje prekrasan zaljev otoka Jura. U ovom području život ovisi o dolasku i odlasku plime i oseke. Ovaj viski priča priču o "The Bay".
Ovaj Lagavulin Whisky sazrijeva 10 godina u bačvama od američkog hrasta. Boja je jantarna. Arome su blage, voćne, svježe, bistre, malo dima, mediteranske arome. Okus: Kremast, sladak, slan, dimljen. Završetak: Dugotrajan, zadimljen.